Zie mij niet als zielig

Hoe anderen je zien heeft invloed, of we nou willen of niet. Het beïnvloedt (onbewust) hoe je jezelf ziet, en kan je klein houden of juist stimuleren tot groei.

Wat een verschil was het, toen ik in 2017 na een revalidatietraject afgerond te hebben begon aan mijn opleiding tot Pilatesdocent. Van revalidatieklant naar Pilatesdocent. Niet langer als patiënt voorzichtig mijn mogelijkheden uitbouwen, maar "Huppakee, je loopt achter, aan de bak!" Door mijn revalidatie-ervaringen wist ik hoe dit kon zonder mezelf te overbelasten.

Het deed me goed: als gelijkwaardige gezien worden. Niet in een clubje gepijnigde revalidanten, maar in een clubje fitte fitnessinstructeurs en sportschooleigenaren. Er hing een heel andere sfeer. Ik ging hard aan het werk. Het eerste halfjaar had ik continu buikpijn: vooral qua buikspieren had ik nog een hoop in te halen. Aan het eind van het lesjaar deed ik niet onder voor de andere cursisten. Een aantal oefeningen moest ik aangepast uitvoeren, maar ik zat op hetzelfde niveau. Geweldig! Mijn lichaam was veranderd: stevig gespierd in plaats van slap en dun. En ik voelde me sterk. Mijn sterke core (buik- en rugspieren) had ook een psychologisch effect: ik stond stevig rechtop, en kon de hele wereld aan! Dat anderen mij zagen als gelijk en volwaardig hielp mij mezelf zo te zien.

Dit is wat ik denk dat alle zichzelf waarderende ‘beperkten’ denken:
Zie mij niet als zielig of hulpeloos omdat ik iets niet kan wat jij wel kan en wat de meeste mensen ook kunnen, zoals lopen of staan. Daarmee doe je me tekort. Zie mijn persoonlijkheid, zie mijn kracht. Heb vertrouwen in mij. Vertrouw erop dat ik de uitdagingen die op mijn pad komen aankan. En dat ik ondanks de beperkingen een prachtig leven kan leiden. Daarmee steun je mij.

Vragen voor jou

  • Vind jij jezelf beperkt, of vinden anderen je beperkt? 
  • Hoe denk je dat anderen over jou denken? Wat doet dat met je? Heb je gecheckt of het klopt?
  • Stimuleren je naasten je tot groei, of houden ze je juist klein? Zou je hier iets aan willen veranderen? Hoe ga je dat aanpakken?
  • Hoe bejegen jij de mensen om je heen? Laat je hen zelf sterk zijn, of neem je dingen over omdat je denkt dat ze het zelf niet (goed genoeg) kunnen? Heb je het nodig om je beter te voelen dan anderen?
  • Hoe zie je jezelf? Houd je jezelf klein of stimuleer je jezelf tot groei?

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: