Wie is hier beperkt?

Mijn hersenschuddingsklachten maken me voor een heleboel situaties ongeschikt. Veel dingen die ik deed, zowel voor werk als in mijn vrije tijd, vragen vaardigheden waar ik nu niet zo sterk in ben. Met name de mogelijkheid om me te kunnen afsluiten, prikkelongevoeligheid.

Maar nu heb ik een plek gevonden waar ik me niet zo gehandicapt voel. Mijn nieuwe hobby: een groepsles ‘natuurlijke omgang met paarden’. Daarin staat om de beurt iemand in de bak met een paard (helemaal vrij, zonder hoofdstel en zadel) en dan vertel je met je lichaamstaal wat je wil dat het paard doet, bijvoorbeeld een rondje draven of naar je toe komen.

Ik vind het geweldig. Het is leuk en het gaat goed. Ineens komen de dingen die normaal gesproken beperkingen zijn naar voren als kwaliteit, als kracht: 

  • dat ik maar één ding tegelijk kan - paarden voelen het direct als je tegelijkertijd aan iets anders staat te denken;
  • dat ik heb geleerd goed op te letten waar en hoe ik mijn voeten neerzet omdat ik m'n enkel zo vaak verzwik - paarden zijn heel gevoelig voor elk detail van je lichaamstaal, hoe je je voeten neerzet betekent iets voor hen; 
  • mijn grote gevoeligheid en opmerkzaamheid - waardoor ik van alles opmerk aan het paard en daar gelijk op kan inspelen. 

Dit gevoel van 'ik ben hier in mijn kracht, dit is iets wat ik goed kan' is iets wat ik heel lang niet gevoeld had. Wat een verademing. Er zijn dus plekken en situaties waarin ik tot mijn recht kom!

Is iets een zwakte of juist een kracht? Beperking of kwaliteit? Het is maar in welke situatie je het plaatst, en hoe je ernaar kijkt.

Nog een voorbeeld: In 2016 (nog vóór mijn hersenschudding) nam ik deel aan De Nationale DenkTank. Vanwege gewrichtsklachten kon ik niet zulke lange dagen maken als de rest van het team en moest er telkens even uit om te rusten. Daar voelde ik me soms slecht over, maar één van mijn teamgenoten vertelde me: “Doordat je er telkens even uitging, kwam je telkens met een nieuwe blik. En vaak was dat precies hetgeen dat nodig was om de boel weer vooruit te helpen.”

Het maakt een groot verschil of je je kwetsbaarheid, gevoeligheid of beperking enkel ziet als kwaal of ook kunt waarderen als kracht. Een eigenschap of levensloop is nooit alleen maar goed of slecht. Dus als ik me weer eens blindstaar op wat ik niet kan of hoe beperkt ik me voel, weet ik nu: misschien vraagt het alleen een andere situatie of een andere manier van kijken. Ik kan mijn ‘beperking’ inzetten als kracht.

Vragen voor jou

  • Wat is jouw beperking, kwetsbaarheid of gevoeligheid (wellicht weleens bestempeld als zwakte)?
  • Welke kracht schuilt daar in? Kun je je momenten herinneren waarop je jouw kwetsbaarheid als kracht hebt ingezet? Hoe zou je dat kunnen doen? Als je hierbij vastloopt in je eentje: vraag hulp bij een naaste of lotgenoot.
  • In welke omgeving, activiteit of situatie kom jij goed tot je recht?