Topsport

Leven met een chronische aandoening of handicap is topsport. Vorige week schreef ik al hoeveel ik elke dag doe om te zorgen voor een goed herstel en opbouw van mijn mogelijkheden. Wil je je belastbaarheid verhogen, dan zul je je leven erop moeten aanpassen. Dat betekent: het juiste trainingsschema, het juiste dieet, en allerlei dingen laten de je eigenlijk heel graag doet - omdat ze de kans op een terugval of blessure verhogen, of omdat ze je belastbaarheid verminderen. 

Net zoals in topsport word je getraind door gedreven professionals. Je zult ook kampen met tegenslag, met blessures, met terugval in je opbouwschema. En er hangt heel veel van je training af, the stakes are high.

Helaas, helaas, er worden geen medailles uitgedeeld voor na jarenlange training een half uur kunnen wandelen of 9 km kunnen fietsen. (Denk ik? Als iemand me voor mijn prestaties een medaille wil geven sta ik daar natuurlijk voor open. Een suikervrije taart is ook goed.) 

Revalideren is topsport. Maar wel lekker rustig dat er geen mensenmassa’s meekijken als ik een wandelingetje maak of mijn oefeningen doe. En fijn dat het geen wedstrijd is, ik hoef niemand te verslaan. Maar het blijft een hele prestatie. Dus, ondanks dat ik er waarschijnlijk geen medaille voor krijg: ik ben trots op alle inzet die ik telkens weer aan de dag leg.

En mocht je je herkennen in mijn verhaal (ook al zien je tegenslagen er misschien anders uit dan de mijne): Ik hoop dat jij ook trots kunt zijn op jezelf. Niet opgeven ondanks voortdurende tegenslag is een hele kunst.

Vragen voor jou

  • Als je leeft met een chronische aandoening of handicap, zorg dan voor een gesprekspartner zonder, of andersom. Vertel elkaar welke uitdagingen je allemaal voor je kiezen krijgt. Op welke manieren zijn jullie topsporters?
  • Kun je je herkennen in de uitdagingen van de ander, en de ander in die van jou?
  • Kun je trots zijn op jezelf? Als het niet lukt om trots te zijn op jezelf: stel je voor dat een goeie vriend(in) hetzelfde doormaakt en doet als jij. Hoe kijk je er dan tegenaan?

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: