Toejuichen

We zaten op de trampoline. Mijn huisgenootje van 5 vroeg me om een spelletje met haar te doen. De al vaak gespeelde eenhoornrace; zij was Goldilocks. Ik kan nu zelf niet rennen, springen of wild doen, dus werd benoemd tot commentator: "En dan ga jij vertellen hoe geweldig ik ben, ga jij zeggen hoe mooi ik ben en hoe goed ik het doe." Dus ik met mijn beste sportcommentatorstem: “O, daar gaat eenhoorn Goldilocks. Zie haar gaan, dames en heren, wat een snelheid, wat een schoonheid! Wat een elegantie!” 

Ze vond het elke keer weer leuk! Het ging nooit vervelen, toegejuicht worden. Yes, daarom woon ik zo graag met de kinderen van mijn woongroep. Het zijn schatten, en we kunnen veel van ze leren. We zouden onszelf en elkaar ook wel wat meer mogen toejuichen. Als het even niet zo makkelijk gaat, omdat we zo hard ons best doen, of gewoon omdat we geweldig zijn en mooi en goed. Ieder van ons.

Dus, geïnspireerd door mijn huisgenootje doe ik nu soms - als ik met tegenzin mijn oefeningen doe of me verlies in piekergedachten - in mijn hoofd of zelfs hardop de in zwijm vallende sportcommentator. Of ik beeld me een heel team cheerleaders in, of een juichend stadion. Ha, dat maakt vrolijk! Ik merk dat ik me heel anders beweeg als ik mezelf innerlijk toejuich. Veel ontspannener, losser, met plezier, zekerder. En zeker niet zo serieus en stram als tijdens mijn piekergedachten. Stel je voor dat je dit doet voor een belangrijke presentatie of sollicitatiegesprek. Of gewoon elke ochtend als je opstaat. Wat een verschil in sfeer zou dat maken! Laten we onszelf wat meer toejuichen.

Ziezo, dat was weer een mooie blog van mijn hand. Ik ben hier goed in!

Vragen voor jou

  • In welk deel van je leven kan je wel wat toejuiching gebruiken? Kun je iemand vragen om het voor je te doen? Kun je het voor jezelf doen?
  • Ontvang je al wel eens complimenten? Kijk of je ze kunt ontvangen zonder ze weg te wuiven.
  • Houd de komende week een positief dagboek bij: schrijf alle dingen op die je gedaan hebt en als positief ervaart. Het kan heel klein of vanzelfsprekend lijken, zoals interesse hebben getoond in hoe het met iemand is of op zijn komen dagen op je werk/opleiding. Schrijf de eigenschappen op die erbij horen, zoals bijvoorbeeld 'attent', 'toont inzet’ of 'betrouwbaar'. Wees niet te kritisch, je hoeft de eigenschap niet altijd of 100% te bezitten.

Reacties (2)
Geschreven door Simone op 14 Juni, 2023
Wat een leuke blog weer!! Loïs (2) zegt de laatste tijd telkens als ze iets doet wat ze moelijk vindt 'ik kan het'! Dat ben ik ook voor mijzelf over gaan nemen en het is echt motiverend!
Geschreven door Ottilia op 8 Juli, 2023
Wat leuk! Ik ga het ook proberen, met Loïs in gedachten. Dankjewel voor je reactie!

Jouw reactie: