Onmisbaar

Je kan zo denken: “Als ik dit niet meer heb of dat niet meer kan, dan stort ik in. Het is zó waardevol voor mij; zonder dat kan ik niet leven.” Maar als het dan zover komt, blijkt het misschien toch niet zo te zijn. 

Vroeger speelde ik viool en was ik veel aan het tekenen. Dat kon niet meer toen ik mijn polsen overbelastte, dus ben ik meer gaan sporten, lange afstanden gaan lopen. Ik had toen kunnen denken: "Als ik niet zou kunnen lopen, dan zou ik er echt slecht aan toe zijn!" Maar toen kreeg ik last van mijn enkels en kon ik niet meer lopen. Maar nog wel fietsen. Toen had ik kunnen denken: "Als ik niet meer kan fietsen, dan ben ik er echt slecht aan toe, dan stort ik in." Op een gegeven moment kreeg ik last van mijn knieën en ging fietsen ook niet meer goed. Toen had ik kunnen denken: "Wat erg dat ik me zo weinig kan voortbewegen, maar ik kan tenminste nog zitten, zodat ik kan lezen en werken.” Toen kreeg ik rugproblemen en kon ik nog maar weinig zitten. En tóch ben ik niet ongelukkig. Ik ben er niet slecht aan toe.

Mijn punt is: je kan soms wel denken dat je iets nodig hebt om gelukkig te zijn, maar de mogelijkheid bestaat dat dat niet zo is. Denken dat dingen onmisbaar zijn voor je geluk maakt je bang om ze te verliezen. En juist die angst en het krampachtig vasthouden aan de dingen vergalt je geluk. 

Meer en meer kom ik erachter dat ik gelukkig kan zijn onafhankelijk van de omstandigheden, mits er aan een aantal basisbehoeften is voldaan. Dat geeft rust: ik kan genieten van wat is zonder me zorgen te maken over wat nog komt of gaat.

Mijn toekomst is duidelijk onzeker. Ik word door mijn gezondheidsklachten telkens weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Maar: het leven is voor iedereen onzeker. Laten we ons niet angstvallig vastklampen aan wat ons lief is, want dan missen we het mooie van het moment. Er is zoveel om van te genieten, als we de dingen die gaan kunnen laten gaan en de dingen die komen kunnen laten komen.

Vragen voor jou

  • Wat zijn de dingen in jouw leven waarvan je denkt dat je echt niet zonder kan? (bijv. werk, relatie, gezondheid, jeugd, geld, …)
  • Hoe zou je leven eruitzien als je niet bang zou zijn om die ‘zekerheden’ te verliezen? Zou je misschien andere dingen doen met je tijd, andere keuzes maken?
  • Sta je ook wel eens stil bij de blijdschap die het je geeft, zonder daarbij de angst te voelen om het te verliezen? Probeer het eens!

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: