Olifantenpaden

Een huisgenoot vertelde me ooit over het bestaan van olifantenpaden. Paden die olifanten op hun tochten telkens weer precies zo liepen, waardoor ze ingesleten raakten. In mijn brein heb ik ook zulke paden. Gelukkig heeft nog geen olifant ze gevonden. Oké, grapje, ik bedoel het figuurlijk natuurlijk.

Om inzicht te krijgen in mijn pijngedrag heb ik ooit bijgehouden wat ik op een dag dacht met betrekking tot de pijn. Ik had net meer last gekregen van mijn knie. Hier het resultaat: 

Zorgen over het verleden (Wat is er verkeerd gegaan?): 7

Zorgen over wat er aan de hand is: 8

Zorgen over de toekomst: 10

Verlangen naar het verleden (Wat was het fijn toen ik nog...): 4

Praktische gedachten over wat ik nu wel/niet kan: 33

Lijden onder de pijn en angstvallig in de gaten houden: 25

Geruststellende gedachten: 15

En dat is natuurlijk nog niet eens de helft, want ik ben me niet van elke gedachte bewust en het is geen doen om alles op te schrijven. Denken gaat veel sneller. Als in een wasmachine draaien mijn gedachten rond en rond, telkens weer een ander voor het raampje van mijn bewustzijn. Onze gedachten hebben ons vaak niet veel nieuws te vertellen. Of ben ik de enige die in kringetjes ronddraait?

Sommige gedachten zijn niet erg behulpzaam, die wil ik graag niet al te vaak herhalen. Het grappige is wel: door in kaart gebracht te hebben wat ik op een dag zoal denk met betrekking tot mijn gewrichtsklachten, begin ik mijn gedachten te herkennen. “Oh, daar hebben we die zorg over de toekomst weer. Die ken ik al!” En weg is ie. Geweldig! Soms sta ik versteld over wat mijn brein in dit proces allemaal voor me in petto heeft.

Overigens heb ik dat ronddraaien net zo goed met positieve gedachten. Daar ga ik dan: "Oh, wat is het fijn hier, wat is het lekker weer! De vogeltjes zingen, en de zon schijnt lekker warm en er is mooi licht, echt genieten! Wat bof ik toch hier, oh wat fijn…” En tenzij ik echt denkstilte wil wuif ik al dat vrolijke geleuter natuurlijk niet weg. Daar ga ik eens lekker van zitten genieten. Heerlijk, mijn brein heeft niets nodig!

Vragen aan jou

  • Ben je geneigd meer positief of meer negatief te denken over jezelf en de wereld om je heen?
  • Welke denkpatronen herken jij bij jezelf? Welk soort gedachten komen bij je op als er iets vervelends gebeurt? 
  • Welke patronen of gedachten zijn niet goed voor je? Wat kun je daaraan doen?

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: