Ode aan de mensen die blijven

Als het niet goed met je gaat, heb je je dierbaren het hardste nodig. Ik kom zelf uit zo'n periode, waarin het licht even heel ver weg lijkt. Het revalidatietraject wat ik deed om mijn hersenschudding te boven te komen viel me zwaar. Het was op alle vlakken uitputtend. En toen waren er mensen om mij heen op wie ik kon terugvallen. Mensen die in me bleven geloven en me bleven steunen, ook als ik niet bepaald het zonnetje in huis was. Die me opbeurden en moed inspraken. Ik ben hen zo oneindig dankbaar. Dit is goud waard.

Dus dit is een ode aan mensen die blijven. De mensen die blijven wanneer een dierbare door een moeilijke tijd heengaat. Ook wanneer dat diegene verandert, moeilijker maakt in de omgang, wanneer het iemand voor langere tijd neerslachtig en paniekerig maakt, of boos. De mensen die de liefdevolle, goedbedoelende persoon binnenin blijven zien, die in je blijven geloven. Die zien dat je kampt met tegenslag, en hoe hard je je best doet om er iets moois van te maken.

Voor wie op dit moment kampt met tegenslag: ik wens je met heel mijn hart zulke mensen toe. Mensen bij wie de liefde sterker is dan de ongemakken. Die je blijven zien zoals je ten diepste bent en zich niet laten misleiden door omstandigheden. Mensen die blijven.

Ik voel me de koning te rijk dat ik mensen om me heen heb die zelfs in de donkerste dagen met me meereizen. Deze blog is voor jullie. Ik ben jullie zo dankbaar, en ik weet niet hoe ik het had moeten redden zonder jullie hulp. Dank, dank, dank.

Vragen voor jou

 • Van wie in je leven weet of vermoed je dat ze blijven als je kampt met tegenslag?
 • Uit je je dankbaarheid voor de hulp die je krijgt, of beschouw je dit als vanzelfsprekend?
 • Bij wie blijf jij of zal jij blijven in moeilijke tijden?
 • Kun je jezelf (blijven) liefhebben en in jezelf geloven in moeilijke tijden?

Steun vinden

Valt het antwoord op de vragen hierboven je tegen? Voel je je eenzaam, of ben je bang dat er niemand voor je is op het moment dat het slechter gaat? Bedenk dan het volgende:

 • De meeste mensen willen graag helpen als je vertelt dat je ergens mee zit en hen vraagt om hulp. 'Help' is een magisch woord.
 • Hulp komt soms uit onverwachte hoek.
 • Er zijn talloze manieren om mensen te ontmoeten: bij een buurthuis, via hobby’s of neem een hond en klets met andere hondeneigenaren. Er bestaan ook veel maatjesprojecten, vraag rond bij buurthuis/gemeente/huisarts of kijk op https://www.maatjesgezocht.nl/ik-zoek-een-maatje of je een passend maatje kunt vinden bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen met de luisterlijn: 088 0767 000 of kijk op https://www.deluisterlijn.nl.
 • Deel je zorgen met je huisarts. Vaak is er bij een huisartsenpraktijk een praktijkondersteuner bij wie je laagdrempelig terechtkan voor gesprekken over hoe het met je gaat. Deze kan je zo nodig ook doorverwijzen naar uitgebreidere psychologische hulp. Lees hier meer over het werk van de praktijkondersteuner ggz: https://www.praktijksteun.nl/patient/wat-doet-een-poh-ggz.
 • Bij lotgenoten- of patiëntenverenigingen kun je contact leggen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als jij.
 • Denk je aan zelfmoord? Je kunt altijd (anoniem) terecht bij de stichting zelfmoordpreventie. Bel gratis 0800-0113 of chat met hen op https://www.113.nl. Vriendelijke hulpverleners zijn daar 24/7 voor je beschikbaar om naar je te luisteren en met je mee te denken.
 • Liefs,
Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: