Niet zo rigide

Een tijdje terug schreef ik hoe demotiverend het kan zijn om je doelen te laag te zetten. Maar te hoge doelen zetten en daar streng aan vasthouden werkt ook niet, kwam ik achter.

Toen ik begon met het structureel uitbouwen van mijn fysieke mogelijkheden had ik er een handje van om mijn doelen veel te hoog te zetten. Dan nam ik me voor: "Vanaf nu ga ik elke dag Pilates doen." Maar ik leidde ook nog een leven, dus soms kwam het niet uit en soms lukte het fysiek niet. Dan had ik ‘gefaald’, mijn doel niet gehaald en raakte gedemotiveerd. Steeds vaker sloeg ik een ochtendje over, het werd een 'moeten' en raakte omgeven van negativiteit. Niks leuks meer aan. 

Van mijn fysiotherapeut in het revalidatiecentrum leerde ik: zet realistische doelen, zodat het haalbaar en leuk blijft. Zodat je jezelf niet telkens een stommeling voelt omdat je je doelen niet hebt gehaald, maar dat je juist - elke keer dat het je wél lukt - jezelf kunt feliciteren. Dus niet: 'Vanaf nu ga ik elke dag…', maar 'Ik doe mijn best om 1-3 keer per week…'. Dat voelt heel anders. 1 keer is prima, 2 keer is goed, 3 keer is geweldig. Zo hou ik het nu al jaren vol. 1-3 keer per week is easy!

Naast niet te rigide doelen en voornemens is het belangrijk om niet te rigide te zijn in de uitvoering ervan. Soms lukt het niet, en dat is ok. Het maakt voor het grotere geheel weinig uit of ik een weekje oversla, en me daar heel druk om maken brengt weer die negativiteit.

Door een terugval van mijn hersenschudding lukte het me een tijdje niet om wekelijks te bloggen, terwijl ik me dat ten doel had gesteld. Het was even slikken 2 maanden terug toen ik besefte dat dat niet meer ging. Maar toen ik het eenmaal aanvaardde gaf dat zo’n rust! En in die rust kon mijn gestel zich herstellen. Als het goed blijft gaan weer meer blogs de komende tijd!

Vragen voor jou

  • Zet jij soms je doelen te hoog of maak je ze te rigide?
  • Waarvan raak jij gedemotiveerd?
  • Hoe zorg je dat het zetten en bereiken van doelen voor jou leuk blijft?