Laat je door je angsten niet weerhouden

‘Laat je door je angsten niet weerhouden om je dromen waar te maken’, schreef ik op de eerste bladzijde van mijn reisdagboek. Daar zat ik; in de trein, backpack naast me. Ik was 23 en begon aan een reis naar het Oosten in mijn eentje. Ik had er zin in. Er was alleen één probleem: ik kon amper lopen.

Toen mijn situatie enkele maanden voor aanvang van de reis verslechterde werd ik wel even bang. “Hoe moet dat?” vroeg ik me af. Het is wel erg lastig om niet te kunnen lopen als je reist – met weinig geld, telkens in onbekende situaties, en dan ook nog eens alleen. Gelukkig vond ik de ideale oplossing: vouwfiets mee!

“En hoe moet dat dan in winkels, en als ik in lange rijen zou moeten staan voor treintickets?” Daar was de 'flipstick' het antwoord: een opvouwbaar krukje/wandelstok dat past in een schoudertasje. Met iets om op te leunen kan ik veel langer 'staan'. En als extra voordeel: met zo’n wandelstok toon je eenvoudig dat je slecht ter been bent, zonder dat je dat in alle talen hoeft te kunnen uitleggen.

"Hoe moet dat eigenlijk, als meisje alleen op de bonnefooi rondreizen door Oost-Europa en Rusland?” had ik me eerder al afgevraagd. “Hoe kan ik me veilig voelen?" Met enige tijdsinvestering was die hobbel genomen: ik leerde Russisch.

Ik kon natuurlijk van tevoren niet inschatten of het ook echt ging lukken. Misschien zou het me te veel zijn, zouden mijn klachten verergeren. Dus ik besloot te gaan met open blik: als het niet fijn was of fysiek te zwaar kon ik altijd nog terugkomen. Maar het lukte! Met vouwfiets om niet te hoeven lopen en flipstick om niet te hoeven staan, reisde ik de wereld over.

17 landen en 9 maanden later kon ik terugkijken op een overweldigend bijzondere reis. Ik had zo onbeschrijfelijk veel meegemaakt. Met mijn vouwfiets reisde ik langs bergen en dalen, zeeën en woestijnen, door drukbevolkte steden, afgelegen dorpjes en in mijn eentje in de natuur. Ik had een kijkje genomen in het leven van Sloveense fabrieksarbeiders, jonge Kroaten, Bosnische oudgedienden, Russische oliemagnaten, Mongoolse nomaden, zwervers, filmmakers, karaokekampioenen, drugsdealers, orthodoxe nonnen – te veel om op te noemen.

Nog steeds kijk ik hier glunderend op terug.

Ik heb me door mijn angsten niet laten weerhouden om mijn dromen waar te maken.

Vragen voor jou

  • Waar droom jij van?
  • Wat zou je eigenlijk graag willen doen, maar durf je niet?
  • Denk aan een persoon die je bewondert. Wat zou je van die persoon willen leren? Kun je vandaag al een stap zetten in die richting?