Houden van een lichaam dat altijd pijn doet

Als je lichaam langere tijd dingen doet die je niet wil, zoals pijn hebben en beperkt zijn, kun je het vertrouwen in je lichaam verliezen en je lichaam gaan zien als vijand. Hoe kun je van je lichaam houden als het altijd pijn doet? 

Een aantal antwoorden:

1. Het stelt je in staat te voelen, ook fijne gevoelens 
Jarenlang zag ik mijn lichaam vooral als bron van ellende. Na een shiatsu massage wist ik het opeens weer: Oja, in mijn lichaam kan het ook fijn zijn. Mijn lichaam kan ontspannen aanvoelen. Sindsdien heb ik geleerd weer te genieten van mijn lijf. Zo heerlijk voelt het om me uit te rekken nadat ik heb gerust, om te dansen, of het gewicht van de arm om mijn schouder van een vriend die me troost. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel laat mijn lichaam me voelen. Zoals liefde – vlinders in je buik -, verlangen, aantrekkingskracht. Mmm…

2. Je lichaam kan je waarschuwen
Mijn lichaam zegt me wanneer ik honger of dorst heb. Als ik vatbaar word voor een griepje zegt het me dat ik te hard van stapel loop, te weinig rust heb genomen. We zitten er niet altijd op te wachten, maar ons lichaam is een goede waarschuwer. Ook emotioneel. Mijn onderbuikgevoel kan me zeggen "Dit is niet goed voor mij," of "Dit klopt niet." Zo weet ik dat iets me niet lekker zit, een gemaakte opmerking bijvoorbeeld of dat ik iets wil dat te veel is. Iets waar ik nooit spijt van heb is luisteren naar mijn lichaam.

3. Je lichaam is een wonder
Het houdt indringers tegen, zoals bacteriën of ziekteverwekkers. Het kan heel goed herstellen, en het regelt van alles en nog wat voortreffelijk zonder dat ik er ooit bij hoef na te denken. (Sla maar eens een biologieboek open.) En mijn lichaam voelt als echt (van) mij. Ik kan ermee doen wat ik wil.

Oké, allemaal leuk en aardig, maar hoe breng je dat in de praktijk?

Zelf heb ik stapje voor stapje een liefdevolle relatie met mijn lichaam opgebouwd. Ik heb leren waarderen wat het wel goed kan. Ik vergeef mijn lichaam elke keer als het niet doet wat ik wil (in plaats van te blijven mokken als een kleuter die z'n zin niet krijgt). Maar de crux is: ik ben gewoon begonnen met het gedrag vertonen dat hoort bij houden van je lichaam. Liefdevolle, aandachtige verzorging, zoals een vogel zijn veren schikt of een kat haar vacht likt. Ik geef mijn lichaam liefde door het te strelen en masseren, gericht te ontspannen. Niet langer "Stomme enkel, wat doe je me aan?” maar "Lieve enkel, wordt maar gauw weer beter." Het is een soort van fake it till you make it: Door liefdevol naar mijn lichaam te doen, ben ik liefdevol geworden.

Vragen voor jou

  • Hoe is jouw relatie met je lichaam? Zie je het meer als vriend of als vijand?
  • Voor degenen die net als ik chronisch pijn hebben: wat doet dat met hoe je naar je lichaam kijkt?
  • Heb jij vertrouwen in je lichaam?
  • Wat helpt je om liefdevol(ler) naar je lichaam te kijken?

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: