Hoe diep moet ik zinken?

Soms sta ik in de antimodus. Dan wil ik gewoon even niet zien wat er aan de hand is, moeilijkheden niet onderkennen. Vooral als er iets nieuws mis is, zoals een tijdje terug toen ik steeds vaker rugpijn kreeg. Het is net alsof mijn systeem de werkelijkheid ervan nog niet aankan en het daarom blokkeert. Gewoon nog even doen alsof het niet zo is. Maar dat komt met een prijs, en die prijs is hoog. Door niet te reageren op mijn lichaamssignalen wordt het steeds erger. Totdat ik er op een gegeven moment niet meer omheen kan. Moet ik dan echt creperen van de pijn voordat ik actie onderneem? Hoe diep moet ik zinken voordat ik mijn gezondheid serieus neem?

Wat me ook gebeurt is dat ik goed bezig ben met rusten en oefenen op de momenten dat ik veel klachten ervaar, maar dat mijn aandacht verslapt zodra de klachten minder worden. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: mijn schouder doet veel pijn, dus doe ik een tijdlang oefeningen van de fysiotherapeut en geef mijn schouder rust wanneer dat nodig is. Daardoor worden de klachten minder. Dat maakt het minder nodig dat ik mijn oefeningen en rust goed uitvoer. Langzaam maar zeker verlies ik de gewoonte om de oefeningen te doen, en weer een tijdje later is mijn klacht weer terug. Dan begint het liedje weer van voren af aan. Een vicieuze cirkel! Herkenbaar?

Inmiddels weet ik beter. Mijn lichaam vraagt om regelmatig onderhoud, anders geeft het klachten. Ik wacht niet meer met iets ondernemen tot de lijdensdruk hoog genoeg is. Ik voorkom verslechtering door tijdig rust te nemen en te trainen.

Vragen voor jou

  • Hoe erg moet iets bij jou worden om tot actie over te gaan?
  • Welke signalen ben jij geneigd te negeren? Dit kan op allerlei gebieden, denk bijvoorbeeld aan: te druk zijn op werk, een relatie die niet lekker loopt, financiën niet op orde hebben, dat je nu toch echt naar de tandarts moet, etc. 
  • Is er op dit moment iets wat je aandacht vraagt, maar wat je niet wilt zien? Ervaar je op dit moment pijntjes, kleine ongemakken waar je maar geen aandacht aan wil besteden? 

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: