Het verschil tussen pijn en lijden

Sommige dagen heb ik veel pijn, kan ik heel weinig, en ben ik heel tevreden en vrolijk. Andere dagen heb ik eigenlijk helemaal niet zoveel pijn en beperkingen, maar lijd ik er erg onder. Pijn en lijden zijn niet hetzelfde, en het een leidt niet automatisch tot het andere.

Mijn gewrichtsklachten door hypermobiliteit zijn aangeboren, en worden ook niet minder naarmate ik ouder word. Waar ik wel wat aan kan doen is hoeveel ik daaronder lijd. Dat ik misschien de rest van mijn leven elke dag pijn zal hebben, maakt niet dat ik een rotleven heb. Die denkfout is snel gemaakt: ‘als dát me overkomt kan ik niet gelukkig zijn'.

Maar zo is het niet. Ik geloof dat we er wat van kunnen maken. Ik geloof dat we ons lijden kunnen verminderen, mits we bereid zijn onze pijn en ons verdriet onder ogen te zien. 

De pijn is bij mij een feit, maar de pijn bepaalt niet mijn levensgeluk. Dat doen de gedachten die ik erover heb, de mate waarin ik tegen de pijn strijd en de mate waarin ik me door pijn en beperkingen laat weerhouden een leven te leiden volgens mijn waarden.

En dat heb ik zelf in de hand.

Vragen voor jou

  • Welke pijn of verdriet is er in jouw leven? 
  • In welke mate lijd je eronder?
  • Wat draagt het meeste bij aan je lijden? In mijn geval zijn dat mijn gedachten. De onderstaande oefening heeft mij erg geholpen. Wat kun jij doen om je lijden te verminderen?

Oefening: Ik heb de gedachte dat

Oefening uit het boek 'Leven met Pijn'. Deze oefening helpt je om ruimte te creëren tussen jou en je gedachten, zodat je er niet in verstrikt raakt.

  • Schrijf 5 gedachten op waar je vaak last van hebt. In mijn geval is dat bijvoorbeeld: ‘Ik word gek van de pijn’. Weet je het nu even niet? Je kunt ook eerst een dagje je gedachten noteren, zoals ik beschreef in deze blog.
  • Lees de gedachten vervolgens hardop voor en let goed op wat je ervaart.
  • Lees de gedachten nu nog eens hardop voor, maar dan beginnend met "Ik heb de gedachte dat…" Dus bijvoorbeeld: “Ik heb de gedachte dat ik gek word van de pijn.”
  • Wat gebeurt er? Schrijf je ervaringen op.
  • Probeer deze oefening de komende tijd regelmatig toe te passen wanneer je je gewaarwordt van hinderlijke gedachten.

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: