Gereedschapsonderhoud

Heb je ook van die dingen waarvan je het normaal vindt dat ze het altijd doen? Voorwerpen waarvan je wel weet dat ze onderhoud vergen en dat je dat echt eens moet doen, maar dat het er toch niet van komt. En dat je dan vet gefrustreerd bent als er op een dag iets mis is. Dat heb ik met mijn fiets. Dat heb ik met mijn computer. En dat heb ik met mijn lichaam.

Op de boerderij waar ik woon staat maandelijks gereedschapsonderhoud op de planning. Een fijne klus, vind ik: door je tuin- en klusgereedschap regelmatig te onderhouden blijft het langer goed. (Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle gebruiksvoorwerpen, inclusief kleding.) Een dankbare taak. 

Zat ik daar een keer heel tevreden en liefdevol scheppen en schoffels schoon te maken, schoot me te binnen: Waarom kost dit me met mijn lichaam zoveel moeite? Ik beschouw het eerder als een last, al die tijd rusten, verzorgen en trainen dat mijn lichaam nodig heeft. Eerder als verloren tijd dan als een fijne bezigheid.  Ik vind dat mijn lichaam het altijd moet doen, maar heb vaak geen zin om het benodigde onderhoud te plegen.

Wat me tegenhoudt om liefdevol onderhoud te geven aan mijn lichaam is dat ik haar kwetsbaarheid en gebrekkige conditie moeilijk kan accepteren.

Daar moet ik me nu toch maar eens overheen zetten. Want als ik mijn lichaam elke keer wanneer het nodig is net zo liefdevol verzorg als de scheppen en schoffels, blijft ze vast langer goed. En dat is toch wel iets waar ik van genieten kan … Als puntje bij paaltje komt, is mijn lichaam toch mijn meest favoriete gereedschap.

Vragen aan jou

  • Wat doe jij aan lichaamsonderhoud? Past wat je doet bij jouw lichaam?
  • Welke dingen of mensen in jouw leven beschouw jij als vanzelfsprekend?
  • Wat heeft er in jouw leven onderhoud nodig? Waarom zou je het niet doen? Waarom wel?

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: