Één vlammetje

“Ik ben de laatste tijd zo gefocust op mezelf, op mijn herstel. Ik ben niet zo bezig met het wel en wee van de wereld.” Ik zeg het met lichte gêne; er is van alles aan de hand in de wereld en wat breng ik nu? Ik ben vooral bezig met de dag zo goed mogelijk doorkomen, met leren me te verhouden tot de uitdagingen die mijn gezondheid mij biedt. “Jij draagt op jouw manier bij,” zegt de vriendin met wie ik ben. “Je kunt niet altijd gelijk de hele wereld veranderen, maar je kunt wel laten zien dat je op een bepaalde manier in het leven kan staan. Één klein vlammetje kan het licht doen ontsteken.”

Ja, ik kan laten zien dat het kan. 

Door liefdevol, zacht en warm te blijven ook als de wereld soms koud en hard aanvoelt. Door mijn ogen niet te sluiten voor het verhaal van de ander. Door te leven met durf. Door mijn angsten onder ogen te zien in plaats van me onbewust af te reageren op een ander. Door mezelf lief te hebben inclusief beperkingen. Door vreugde te scheppen in de mooie kleine dingen om me heen in plaats van me op te vreten over wat niet gaat zoals ik wil. Door te leren omgaan met wat het leven mij toewerpt. Door vanuit mijn hart te spreken. Door telkens weer te kiezen, niet voor het pad van angst, haat en afsluiting, maar voor het pad van vertrouwen en verbinding. Door te blijven kijken met liefdevolle ogen.

Het is misschien niet zo groot als ik soms zou willen, maar ik kan wel iets doen. Ik breng de wereld één vlammetje.

Vragen voor jou

  • Welk licht breng jij de wereld in? Als je zelf niks kunt bedenken, vraag naasten en bekenden wat voor moois jij in hun leven brengt of hoe je hen inspireert. Wimpel het niet weg: dingen die voor jou klein lijken, kunnen voor een ander groot en waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lach, een luisterend oor, een behulpzame opmerking, etc.
  • Welk licht zou je nog in de wereld willen schijnen, maar is er tot nu toe niet van gekomen? Bijv. een ruzie bijleggen, aan iemand vertellen hoezeer je diegene waardeert, beginnen met vrijwilligerswerk, etc.