Een innerlijke raadgever

Vorige week op vakantie zat in mijn kamer te lezen en kwam de gedachte op om te douchen. Ik wilde ook nog naar buiten, dus besloot: ik doe het later wel. Zat ik daar heel onrustig: 

‘Oh, ik ben zo gespannen. Hoe lukt het me nou om te ontspannen?’ 
… 
‘Oja, warme douche!’

Toen ik weer lekker schoon en tekenvrij was en weer warme voeten had, zag ik in: mijn intuïtie vertelt me gewoon wat ik nodig heb. Ik hoef nog slechts te luisteren.

In de stilte van het alleen zijn in het bos kon ik eindelijk mijn innerlijke stem weer vaak en duidelijk horen. Ongestoord. In die momenten voel ik me heel sterk: ik voel duidelijk wie ik ben en ben trouw aan mezelf. Die vaardigheid van het luisteren naar mijn intuïtie is onontbeerlijk voor het goed voor mezelf zorgen. Voor het gezonder worden.

Dat gaat zo. Even luisteren. Driemaal ademhalen, en dan een poosje stil zijn. Dan zegt mijn innerlijke stem wel waar ik aan toe ben:

Ik ben verdrietig omdat mijn lichaam weer pijn doet. 
Adem.
Ik ben bang om een misstap te maken.
Adem.
Ik heb rust nodig. Troost. Samenzijn.

Als een vogeltje zingt mijn innerlijke stem mij toe. Eenvoudig, he? 

Ik geloof dat iedereen beschikking heeft over zo'n innerlijke raadgever. Dat je diep vanbinnen altijd weet wat goed voor je is. En ik geloof dat we die stem vaak negeren. Zelf wil ik vaak niet luisteren omdat het iets anders is dan wat ik vind dat ik moet, of omdat ik de pijn en emoties niet wil voelen. Omdat ik te druk ben met mijn gemaakte plannen uitvoeren of met anderen tevredenstellen. 

Als je je intuïtie negeert vervreemd van jezelf. Vervreemd van jezelf kun je niet voor jezelf zorgen. En dan zou het nooit echt beter met me gaan.

Ik neem me voor om beter te luisteren. Elke dag, heel vaak. Totdat het zo gewoon voor me wordt dat ik er niet meer bij hoef na te denken.PS Soms maak mijn intuïtie een omweg. Dan denk ik bijvoorbeeld dat ik naar het toilet wil, terwijl het is omdat ik even moet opstaan van mijn bureau in verband met mijn rug. Of ik krijg trek in suiker, terwijl ik troost nodig heb. Of zin in film kijken, terwijl mijn eigenlijke behoefte is om knus met mijn vriend op de bank te hangen. Door mezelf steeds beter te leren kennen, kan ik mezelf ook op dat soort momenten geven wat ik nodig heb.

Vragen voor jou

  • Negeer jij wel eens je gevoel of intuïtie? Waarom?
  • Hoe lukt het je het beste om je innerlijke stem te horen? Onder welke omstandigheden lukt het niet?
  • Wat vertelt je intuïtie je nu? Als je hier behoefte aan hebt: plan deze week eens enkele vaste momenten in van de rust waarin je luistert naar wat je intuïtie je te vertellen heeft. 
Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: