Durf te dromen

Vandaag is een bijzondere dag: Ik heb voor het eerst in twee jaar weer tien minuten gelopen, zonder gewrichtsklachten. Geweldig! Ik heb zo hard gewerkt en zo veel geleerd, en het loont.

Elke ochtend wandel ik. Een week lang op hetzelfde aantal minuten, en als het lukt bouw ik de week daarna op met 10-20%. Elke vijfde week bouw ik niet op en loop ik het aantal minuten van de week ervoor. Dit is mijn looptraining en dit doe ik nu al jarenlang. Alleen ging het vaak mis – ik verzwikte mijn enkel, overbelastte me - waardoor ik terugviel en niet kon opbouwen.

Twee jaar lang heb ik aangemodderd met lopen. Dan weer een tijdje opbouwen, dan weer een terugval, een minuutje meer, minuutje minder… Ik kwam niet verder dan 7 minuten. Gedemotiveerd door tegenslag durfde ik niet meer te hopen. Ik was al zo vaak teleurgesteld, en leerde af hoog te mikken. Ik zette mijn doelen laag: “Ik wil 4 minuten kunnen lopen, zodat ik weer met het openbaar vervoer kan.”

Lekker inspirerend. Hoewel het fijn en praktisch is om met het openbaar vervoer te kunnen, is 4 minuten lopen in een grauwe stationshal nou niet bepaald een doel waarvan mijn ogen gaan fonkelen. Nee, neem dan wandelen in de natuur. En dan echt wandelen, niet 4 minuten, maar wel 15, 20 of zelfs een half uur, daar word ik blij van! Ik voel me vervuld van verlangen: dit is een doel waar ik echt graag naartoe wil werken. 

Dus, zo nam ik me eind april voor, eind oktober wil ik weer een half uur kunnen lopen. Spannend om me dat ten doel te stellen na de vele teleurstellingen. Maar ik checkte of het zou kunnen, en ja: ik heb nu een realistisch opbouwschema met ook wat ruimte voor terugval. Tot nu toe heb ik niet te maken gehad met zware tegenslag, dus ik loop nog op schema.

Het genietende verlangen waarmee ik nu werk is heel anders dan de starre discipline waar ik eerst op voer. Het motiveert mij om al datgene te doen wat nodig is, om met geduld en beleid te trainen. Het geeft me de kracht om met opgeheven hoofd mijn weg te gaan. Elke minuut die ik langer kan lopen tekent een brede glimlach op mijn gezicht. 

Zal ik het halen, binnen een half jaar weer een half uur kunnen lopen? Ik weet het niet. Ik heb er vertrouwen in, maar het kan altijd mislopen. In ieder geval kan ik weer genieten van het proces.

Vragen voor jou

  • Zet jij doelen voor jezelf? Hoe? Werkt het stimulerend?
  • Zijn er activiteiten die je wil uitbouwen in je leven? Je kunt denken aan sporten, maar ook bijvoorbeeld aan hobby's of gezonde gewoontes zoals mediteren.
  • Durf je te dromen?

Reacties (0)
Wees de eerste met een reactie!

Jouw reactie: