Zonder vooringenomenheid

Vorige week kreeg ik opeens meer last van m’n knie. In mijn hoofd begon alvast de tirade: "Oh wat stom, wat is er verkeerd gegaan? Nu duurt het opbouwen met fietsen vast weer langer, en met lopen geeft het vast ook problemen." Ik ging gelijk alvast alle emoties door over wat ik verwachtte dat er gebeuren zou: verdriet, angst, boosheid.

Maar plots besefte ik me: ik kan het ook anders doen. Ik weet niet hoe het zal zijn. Ik weet niet of ik morgen net zoveel pijn zal hebben als vandaag, of meer of minder. Ik weet niet of, als het eventjes erger is, of dat betekent dat het erger blijft of dat ik terugval in mijn opbouwschema. Ik weet het eenvoudigweg niet.

In meditatieleer wordt weleens verwezen naar het concept 'beginnersgeest'. Elke keer als je een meditatie doet, zoals de bodyscan hieronder beschreven, kom je met een open blik. Dus niet: “gisteren merkte ik zoveel pijn in mijn knie, vandaag zal dat wel weer zo zijn.” Maar: kijken wat er nu is. Met openheid, met nieuwsgierigheid. Zonder vooringenomenheid. 

Dat is niet eenvoudig. Zeker niet met betrekking tot pijn. Er zijn zoveel emoties en angsten gemoeid met of het wel of niet goed gaat met mijn gewrichten. Het heeft zo’n grote invloed op hoe mijn leven eruitziet, op wat ik kan. Maar toch kan het. Steeds meer lukt het me om met nieuwsgierigheid te kijken naar wat er op dat moment is, en niet te vroeg te oordelen.

Door trouwe oefening van telkens weer terugkeren naar die open blik, wordt mijn blik opener. En dat maakt het hele verschil. In de ontspanning van mijn open blik kan mijn enkel veel beter genezen dan in de angstvallig vooringenomenheid. Zo help ik mijn lichaam genezen door mijn geest te kalmeren.

Vragen voor jou

  • Waarin ben jij vooringenomen? Denk aan: hoe iets zal gaan, hoe je het zult doen, hoe anderen zullen reageren, hoe de omstandigheden zullen zijn. Kijk naar verschillende terreinen, bijvoorbeeld werk, relatie, sociaal, familie, hobby's, persoonlijke groei, gezondheid,…
  • Probeer eens te doen alsof je alle eerdere ervaringen vergeten bent. Lukt het je om open te zijn voor wat er komt? Hoe voelt dat?
  • Kies nu een terrein of situatie uit waarin je deze open blik gaat oefenen. Wordt het makkelijker? Wat doet dat met je?

Oefening: bodyscan

  • Ga rustig ergens zitten waar je de komende 10 minuten niet gestoord wordt. 
  • Neem een alerte houding aan en adem met aandacht 10 maal in en uit (zo gewenst: in door de neus en uit door de mond).
  • Sluit je ogen.
  • Ga nu met je aandacht achtereenvolgens in de rust verschillende lichaamsdelen af. Hoofd, nek, schouders, rechterarm, rechterhand en -vingers, linkerarm, linkerhand en -vingers, rug, borst, buik, bekkengebied, billen, rechterbovenbeen, knie, onderbeen, enkel en tenen, linkerbovenbeen, knie, onderbeen, enkel en tenen.
  • Wees je ter afsluiting gewaar van je hele lichaam, en open dan weer je ogen.