100% Pushvrij

Jaren en jaren heb ik geleefd volgens het idee dat ik mezelf moet pushen om iets gedaan te krijgen. Het moment dat mijn motivatie en energie het af lieten weten, nam mijn discipline het naadloos over. Na mijn hersenschudding leefde ik lange tijd vooral in het kader van 'proberen het vol te houden'.

Terugkijkend zie ik nu wat een omslag ik heb gemaakt. Het is net alsof ik van brandstof gewisseld ben. Eerst liep ik op doorzettingsvermogen, controle houden, pushen. Nu loop ik op zelfzorg, zelfliefde en vertrouwen, pushvrij.

What happened? Ik besefte: Pushen doet me me nooit beter voelen. Ik wil niet gepusht worden. Dus laat ik daar zelf ook eens mee ophouden. Ik weet inmiddels wat goede zelfzorg is: ik kan best inschatten wanneer het tijd is om mezelf een schop onder de kont te geven, en meestal is het dat niet. Ik weet inmiddels dat ik niet hoef te compenseren voor de beperkingen die mijn gezondheid met zich meebrengt. Ik heb mezelf lief zoals ik ben. Vaak heb ik te weinig energie of ben ik te prikkelgevoelig om te doen wat ik wil. Het vergt zoveel vertrouwen om gewoon maar te zitten, te wachten en te denken: het komt wel. Maar mijn ervaring is: het komt altijd. En het komt juist wanneer ik niet push.

Dus ben ik nu 100% pushvrij? Nee, dat nog niet. Als ik eens een mindere dag heb komt de neiging om te pushen weer op. Zelfs bij het schrijven van deze blog: ik heb een idee in mijn hoofd en wil het op papier. Maar je kunt een creatief proces niet forceren. Het is een kwestie van kijken wat er langskomt en meevaren op de golven van inspiratie en doe-kracht. En zo wil ik het in de rest van mijn leven ook. Dat het van binnenuit mag komen. Het leven mag moeiteloos aanvoelen in plaats van als continu voortploeteren.

Geen 100%, maar 95% pushvrij is ook al mooi. Dus: zelfzorg, zelfliefde en vertrouwen, 95% pushvrij. Daar doe ik het vast nog vele jaren goed op.

Vragen voor jou

  • Op welke brandstof loop jij?
  • Herken je de neiging om jezelf te pushen? Of heb je meer de neiging om te verzinken in passiviteit?
  • Kun je aanvoelen wanneer het voor jou tijd is voor actie en wanneer niet?
  • Hoe moeiteloos voelt jouw leven aan?